La Metròpolis del segle XXI

Fritz Lang ens presentava l’any 1927 una distopia difícil de pair. El film expressionista Metròpolis evocava a una realitat llunyana, un univers paral·lel on les desigualtats es feien evidents, explícites. Per una banda, sota terra, quasi fregant amb l’infern, els obrers que, sense descans, procuraven que la ciutat funcionés, que res no s’espatllés. Es limitaven a ser peces d’una maquinària gegant que servia perquè els de dalt gaudissin. A dalt de la metròpolis, tocant el cel sense Torre de Babel, el poder, els que es beneficien del què han construït i mantenen amb suor els de baix.

En definitiva, el director alemany ens mostrava una distopia en les formes. Però no en el contingut. I Lang n’era conscient. <<Entre el cervell i la mà ha de mediar el cor>>, era el leitmotiv de la pel·lícula que, amb una frase pels annals de la història del cinema, apostava per una relació més propera entre el treballador, el dèbil, i l’empresari, el poderós. Perquè al final, l’un entén que és complementari de l’altre, i no competència.

En ple segle XXI ens és impossible imaginar un univers sota terra on milers d’homes-massa treballin plegats perquè uns pocs tinguin el plaer de tenir plaers. Però si a Metròpolis aquesta situació s’explicitava, a l’actualitat està implícit. No es fa evident però s’evidencia. En una època on les tecnocràcies s’imposen deixant pas a la racionalitat, dirigida, per davant del sentiment (que evoca als anhels de la ciutadania), és important tornar a visionar l’obra mestra de Lang, i recordar-ne el missatge.

Per molt que el cervell cregui que és la part vital de qualsevol cos, la conditio sine qua non, el fet és que un cervell en un pot de formol no acompleix cap funció. Necessita connectar amb altres parts del cos per funcionar amb el màxim rendiment.

Senyors que esteu dalt de la Metròpolis, ajudeu i sereu ajudats.Image

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s